JIU JITSU

JU-JITSU KYOKUHOKU KAI

JU-JITSU KYOKUHOKU KAI

Ju-jitsu, Jiu Jitsu, Ju Jutsu, on hyvin vanha japanilainen taistelulaji, ( ei siis kamppailu-urheilulaji) joka ei perustu voimaan vaan tekniikkaan. Aikoinaan samurait käyttivät sitä taisteluissa: kun samurailta riistettiin hänen aseensa, piti hänellä olla vielä taito puolustaa itseään tai jos vastustaja piti saada vangiksi. Opit olivat salaisia ja vain harvat suvut saivat opetusta tässä lajissa Ja klaaneilla olikin omat tyylinsä ja oppinsa. Myöhemmin oppeja alkoivat harjoittelemaan myös muut. Nykyään lajista on tullut monien harrastus. Joillekin se on tapa kohottaa kuntoa, jotkut kilpailevat. Toisille se on työkalu tai tapa hankkia taito puolustaa itseään, sillä tekniikoihin on lisätty nykyajan elinolojen ja aseiden edellyttämiä sovellutuksia. Eihän kukaan enään kävele kadulla katana (miekka) tai yari (keihäs) mukanaan vaan nykypäivän uhkakuvien mukana ovat puukot ja pamput. Vanhoja jujutsu-traditioita harjoitetaan vieläkin samassa muodossa kuin silloin kun samurait niitä käyttivät eikä aika ole niitä muuttanut, ja joitakin niistä pidetään Japanissa kansallisaarteina.

Ju-Jitsun harjoiteltaviin osa-alueisiin kuuluvat lyönti- ja potkutekniikat, heitot, hallintaotteet, kuristukset ja lukot.

KYOKUHOKU KAI Ju Jitsun ominaisuuksiin kuuluu keskittyminen nykyajan uhkakuvien harjoitteluun, tyylin jatkuva kehittyminen ja suoraviivaiset tekniikat. Vanhaa ”bujutsun” henkeä ei kuitenkaan unohdeta, vaan se näkyy saliperinteissä ja traditionaalisessa symboliikassa. Tyylille ominaisinta olevat modernit itsepuolustustekniikat ovat eniten painotettuja ja ovatkin ottaneen oman leimansa mm. krav maga, Potkunyrkkeily ja Defendo.

Harjoittelemme mm. ase torjuntoja, mitkä on tärkeä osa Ju Jitsua. Ensimmäisenä ase torjuntana on torjunnat veitsi hyökkäystä vastaan. . Myöhemmin mukaan tulee muitakin aseita, mm. pistooli ja pamppu. Opettelemme myös käyttämään pamppua korkeimmissa vyöasteissa.

Tyyli on suunniteltu olemaan mahdollisimman helppoa aloittaa, eikä vaadi urheilijan peruskuntoa vaan kaikki pääsevät vauhdilla mukaan. Käytämme pääsääntöisesti tekniikoista suomenkielisiä nimi, eli Japania ei tarvitse osata 😊 Joissakin tyylimme saleilla otetaan oppilaita ns. juoksusta koska perusteet käydään usein läpi ja siitä pääseekin mukaan helposti. Perinteisempi tapa on aloittaa peruskurssilla. Pyrimme dynaamiseen lähestymistapaan, eli emme välttämättä pakota “miten” pyydämme “mitä”. Otamme myös huomioon vammat, iän jne. jolloin voidaan soveltaa tekniikka vaatimuksia korvaavalla koe tekniikalla. Siksi laji onkin sovelias niin nuorille kuin iäkkäämmille, miehille ja naisille sekä lapsille.

Seuraamme perustekniikoissa MAAS Finland “syllabusta” .

Vyöarvot ovat Suomelle tyypilliset 6.-1. Kyu <>1. – dan ( valkoinen, keltainen, oranssi, vihreä, sininen ja ruskea.)

Tyylin kehittäjällä, Sensei Arto Vuomalla on 40 vuoden kokemus kamppailusta, mm. valmentajana MM-tasolla asti. Artolla on musta vyö useammassa lajissa ja ohjaaja arvot monessa muussa. Sensei Vuoma työskentelee kamppailu- ja liikunta-alalla ammatikseen.

Sensei Vuoman KYOKUHOKU KAI on jäsen MAAS International (Martial Arts All Styles) ja European Federation of Martial Arts (F.E.S.E.C.A.M) ja International Budo Ryu Academyn jäsen.

[Tyylin Hombu Dojo ( dojo = kamppailulajien harjoittelupaikka, Honbu/ Hombu = kotipaikka/pääpaikka) sijaitsee Oulussa. Kyokuhoku tarkoittaa ”Kaukainen Pohjoinen” eli Kaukaisen Pohjolan Ju Jitsu.

Ohjauksesta Raisiossa vastaa; Sami Koivumäki / 2. dan MAAS Budo, 2. dan F.E.S.E.C.A.M Ju Jitsu 1. dan MAAS Ju Jitsu. Instructor taso 1 (F.E.S.E.C.A.M)

( seuraava kurssi alkaa tammikuussa, perhe Ju Jitsulla)

KYOKUHOKU KAI by Sensei Arto Vuoma